Un tomb pels trenta-cinc anys de l’Associació Tarragona Bonsai

El germen embrionari i punt de partida de l’Associació Tarragona Bonsai cal buscar-lo l’any 1988. Hi havia dos aficionats al món del bonsai que anaven discutint i debatent com fomentar tot aquest món a les nostres comarques. Després de temps de parlar-ne, va sorgir la idea de buscar més persones amb els mateixos interessos comuns: donar a conèixer el món del bonsai i intercanviar idees, engrescar i encoratjar més aficionats amb aquest afany col·lectiu. D’aquelles primeres passes en va sortir la necessitat de posar un anunci al setmanari gratuït Clàxon, que era un bon aparador ja que tenia una bona tirada d’exemplars i era llegit a moltes llars de les nostres comarques. Al número 957, del 2 al 8 de maig de 1988 publicava el següent anunci:

Els dos amics als quals fa esment l’anunci eren Miguel Ángel Rubio i August Pagès, que van ser els capdavanters i iniciadors de l’associació. La idea va sorgir de Miguel Ángel Rubio, que va posar l’anunci al Clàxon i va fer una crida a les persones interessades a descobrir i aprendre sobre el bonsai. Després de setmanes i mesos de parlar-ne, fruit d’aquesta crida feta el maig del 1988, va respondre Lluís Amenós. Per tant, Miguel Ángel Rubio, August Pagès i Lluís Amenós són el fonament i posterior construcció de l’associació Tarragona bonsai, i els qui acorden tirar endavant la nova agrupació per a la promoció del món del bonsai. Al cap d’un temps, s’hi afegeixen Esteve Ferriol i Montse Bordas. Després del temps necessari per a tota la paperassa, el dia 1 de febrer de 1989 es fa l’acta fundacional de l’associació Tarragona bonsai.

Acta fundacional de l’ATB

Primera convocatòria de l’ATB


L’Associació Tarragona bonsai neix el mateix any que se celebra la primera Convenció Mundial del Bonsai, a Omiya. A partir de 2001 es fa a Saitama, unió de les ciutats d’Urawa, Omiya i Yono, coneguda com el bressol del bonsai actual. Durant quatre dies va acollir més de mil persones amants del bonsai provinents de trenta-dos països que van gaudir de les demostracions i classes magistrals dels millors professionals japonesos.

La primera junta va durar poc més d’un any, després de la dimissió inesperada del president Miguel Ángel Rubio. Lluís Amenós, que havia quedat al marge de la primera junta, n’agafa el relleu i les regnes de l’associació com a president, i és al capdavant de l’entitat durant gairebé divuit anys.

Un cop posada en marxa i legalitzada l’associació, s’hi dona forma i es posa fil a l’agulla a la primera exposició de bonsais. La primera exposició feta a les nostres comarques va ser del 23 de juny a l’1 de juliol de 1989, a Tarragona, al Palau de la Diputació, al passeig de Sant Antoni. Des de 1985 la Diputació ja és ubicada al passeig de Sant Antoni de Tarragona. Abans de l’any 1985 compartien espai a la plaça de la Font, a les dependències municipals de l’ajuntament de Tarragona.

AGDT_11580_Autor: Chinchilla – Acte inauguració primera exposició bonsais a les nostres comarques. El president fundador de l’entitat és Miquel Angel Rubio, el primer de l’esquerra. Juny 1989.

Com tots sabem, els anys 80 i 90 del segle passat hi havia una informació molt limitada del món del bonsai, i no hi havia la informació ni els mitjans per obtenir-la. No hi havia internet, ni “tablets”, ni mòbils. A això hi hem d’afegir que aquesta tradició mil·lenària provinent de la Xina i el Japó en aquella època era molt reduïda, tancada i d’un secretisme immens, la qual cosa ens ha de fer valorar molt més aquells pioners que van obrir pas a l’art de cultivar el bonsai, i rendir-los homenatge. Ha estat la globalització, i sobretot internet, on actualment s’intercanvia la informació des de qualsevol punt d’arreu del planeta, el que ha motivat que aquella espècie de tradició tabú (el món del bonsai), que es practicava una mica d’amagatotis del veí, s’obrís de bat a bat i sense limitacions.

Com s’ha indicat, el juny 1989 es fa la primera exposició de bonsais a les nostres comarques. Hi exposen els primers socis que van constituir l’associació, així com també Jordi Llauradó, Miquel Àngel Pinent, Joan Sarsal, Pere Amenós, Gonzalo Cruz, Jordi Martí, Carme Basora, etc.

Descarrega el Llibret sencer de l’exposició de Bonsai 1989

La Junta, amb ganes de no perdre detall, organitza un concurs de logos per posar a l’ATB, i resulta guanyador el que presenta Pere Amenós, que reflecteix la Torre del Escipions, un monument funerari representatiu de la Tàrraco romana. Té forma de torre i va ser construït a la primera meitat del segle I dC al costat de la Via Augusta, a uns 6 km al nord-est de Tàrraco, a la vora de la carretera N-340, a l’oest-nord/oest de la ciutat de Tarragona, i evoca un test de cascada d’on emergeix una sabina, fent esment els sabinars mediterranis dels quals gaudim en molts boscos, especialment al bosc de la Marquesa, ben a la vora de l’esmentada torre.

El primer logotip va quedar massa carregat, i va ser canviat l’any 1998 per un altre amb els mateixos protagonistes però més lleuger i atractiu. S’adopta aleshores però es manté fins a l’actualitat.

Primer logotip de l’associació.

Logotip actual.

El primer any de vida de l’associació va començar amb empenta, i va comptar amb una quarantena d’associats. Quatre anys després, l’associació s’acostava al centenar de socis.

Des dels inicis de l’associació es tingué cura de la formació i s’organitzà un primer curs l’any 1989 impartit per Juan Antonio Fernández d’Iberbonsai. Posteriorment, l’any 1991, es realitzen dos cursets bàsics amb una trentena de participants, i l’any 1993 se’n va fer un tercer amb divuit participants, els tres impartits per el mestre Joan Cots de Vivers La Marina. Aquests tallers van ser duts a terme al Centre Cívic de la Part Alta de Tarragona.

Segona exposició de bonsais al Pati de la Diputació. Del 16 al 21 d’octubre de 1990.

Una de les primeres exposicions de bonsais feta al Palau de la Diputació de Tarragona.

Les exposicions a la Diputació de Tarragona se celebren des de l’any 1989 fins l’any 2019 (l’any 2018 no es fa per la no disponibilitat de dates per part de la Diputació).

Els dies 6 i 7 d’agost de 1991 se celebra, com cada any, la Firagost, fira del camp català a Valls. La junta, amb ganes d’anar obrint camí i fer taca d’oli en el món del bonsai, es posa en contacte amb els organitzadors de la Firagost, una de les fires agrícoles més importants, i així s’hi va fer la primera exposició i presentació de l’ATB. I així ha anat seguint al llarg dels anys, menys els anys 2020 i 2021 a causa de la pandèmia de la Covid-19.

En aquest article es detalla la presència de l’associació a la Firagost:
https://tarragonabonsai.cat/firagost-fira-exposicio-del-camp-catala-exposicio-de-bonsais/

Pati de Sant Roc, exposició de la Firagost. 2004

Pati de Sant Roc a Valls, exposició de bonsais a la Firagost. 1 i 2 d’agost de 2023.

Exposicions destacables són:

 • El Port de Tarragona, del 2002 al 2023, exceptuant el 2010, per manca de disponibilitat de les instal·lacions, i el 2020, any de la pandèmia Covid-19.
 • Mostra de Tardor a l’Hotel d’Entitats de Tarragona, any 2010.
 • Exposicions a l’Ajuntament de Tarragona, Pati Jaume I, els anys 2021, 2022, 2023 i 2024.
 • Exposició específica de Bonsai Autòcton – Cooperativa Obrera de Tarragona any 1993.
 • Altres poblacions on s’han fet exposicions són: La Selva del Camp, anys 1992 i 1995; El Morell, el 1994, Riudoms, el 1995, Vila-rodona, els anys 1995 i 2016, Altafulla, el 1996, i Vallmoll el 2011.

Altres activitats i fets destacats han estat:

 • Anys 1991, 1992, i 1993, sortida visita Bonsai Viure a Cardedeu. El darrer any va incloure una demostració d’en Sebastián Fernández.
 • L’any 1992 visita l’Exposició de la Diputació l’Honorable president de la Generalitat Jordi Pujol i Soley.
 • L’any 1993 s’incorpora a l’exposició dels suisekis i les plantes d’acompanyament.
 • Primera demostració d’Ikebana participada per Núria Robert i Montse Coll. Repeteixen la mostra els anys 1994 i 1995.
 • Any 1994: primera presentació estil Tokonoma.
 • Sortida a València per visitar els Vivers Espaflor, Iberbonsai i Vivers Júlia. A la tardor es torna a visitar València. Aquest cop, amb motiu del Congrés Europeu del Bonsai, amb la participació del mestre Saburo Kato, director executiu de la Nippon Bonsai Association.
 • Participació activa a la trobada d’associacions de Catalunya amb la participació del reconegut mestre Dan Barton.
 • L’any 1995 es decideix suprimir a les etiquetes de les exposicions l’apartat on hi figuraven els anys dels arbres exposats, amb la finalitat de no distorsionar amb dates errònies i evitar confusions.
 • L’any 1996, per primer cop, es dona l’opció d’exposar en format de composicions individuals.
 • Sortida a València, i visita a l’exposició nacional de bonsai a Iberflora.
 • Any 1998, sortida a València i visita al Congrés Nacional de Bonsais.
 • Any 2002, conferència sobre substrats a càrrec d’Alfredo Norte.
 • A la VIII Trobada d’Entitats de Bonsai de Catalunya. Conferència demostració sobre Ikebana de Maria Ponsà, Anna Sabaté i Àngel Ferrer a l’Espai Wabi Sabi de Barcelona.
 • També a la VIII Trobada d’Entitats de Bonsai de Catalunya, conferència sobre Suiseki a càrrec de Maria Teresa Aguilera de Bonsai El Clos.Any 2004, sortida a l’exposició nacional de Bonsai a Gandia.
 • Any 2006, visita a Bonsai Ibèric a Tienda del Bonsai.
 • Any 2011, primera demostració d’Ikebana per part de la sòcia Fina Espallargas, que l’ha repetit de forma periòdica i magistral fins l’actualitat.
 • Any 2014, a la XIX Trobada d’entitats de Bonsai de Catalunya. Tallers de Kusamono i Shitakusa a càrrec de Maria Rosa Bonet.
 • També a la XIX Trobada d’Entitats de Catalunya. Tallers d’Ikebana a càrrec de Montserrat Gálvez.
 • Any 2017, a la XXIII Trobada d’Entitats de Bonsai de Catalunya, “Conferència sobre nutrició en bonsai”, per Juan José Pardo, responsable del manteniment de la col·lecció del jardí botànic de Barcelona.

Diferents indrets del Moll Costa del Port de Tarragona on s’han realitzat exposicions a Tinglados com Refugis.

Demostracions any 2010 a l’Hotel d’Entitats de Tarragona.

Conferència i demostració d’Ikebana a càrrec de Maria Ponsà, Anna Sabaté i Àngel Ferrer de l’Espai Wabi-Sabi de Barcelona 01-11-2002.

Mostra d’Entitats al Passeig de les Palmeres any 2005.

IV exposició de bonsais al Palau de la Diputació. Diari de Tarragona 9-5-1992

Cinquena exposició de Bonsais al Palau de la Diputació de Tarragona 9-5-1993

Any 1993.

Pati de la Diputació. 1995.

VII exposició de bonsais, del 19 al 28 de maig de 1995, palau de la Diputació.

Menció a banda mereixen els excel·lents mestres i directors dels tallers. Durant els primers anys de vida de l’Associació s’ha pogut comptar amb alguns dels grans pioners del bonsai de Catalunya, com en Sebastián Fernández – Bonsai Haiku al 1998, especialment didàctic i excel·lent cultivador; el 1999, Oriol Llongueres, un dels més perfeccionistes que hi havia en aquest camp, i que, malauradament, ja no és entre nosaltres. En Jordi Valls, el 1996, un del fundadors de la primera Associació de bonsais de Catalunya, concretament l’Associació Catalana d’Amics del Bonsai, fundada l’any 1986 amb seu social a Barcelona.

Sebastian Fernández, taller al Palau de la Diputació 16-5-1998.

XII exposició de bonsais del 6 al 13 de maig de 2000, Palau de la Diputació. Descarrrega’t aquí el llibret sencer de l’exposició de maig del 200 al Palau de la Diputació.

Una altra sortida de l’Associació, al Delta de l’Ebre any 2001.

Els dies 1, 2 i 3 de novembre de 2002 es fa la VIII Trobada d’Entitats de Bonsai de Catalunya, al Tinglado 4, estació Marítima Moll de Costa. A la presentació i exposició de la Trobada, en Takeo Kawabe escrivia:

El nostre estimat mestre.

El llibret sencer és aquest:

Conferència inaugural a la VIII Trobada d’Entitats any 2002

Descarrega’t aquí el llibret sencer de l’exposició de maig 2003.

Exposició de bonsai al Port de Tarragona de l’1 al 8 de maig de 2003.

Diari de Tarragona. Ressenya de la XVII exposició de bonsais al Palau de la Diputació, del 7 al 14 de maig 2005.

En aquest repàs, i al llarg del període de vida de l’associació, cal destacar la voluntat de portar els millors mestres i lideratges al seu àmbit, fins i tot de reconeguda trajectòria a nivell internacional. Destaca especialment, en aquest sentit, la figura d’en Takeo Kawabe, mestre japonès de reconeguda i dilatada carrera al món del bonsai. Ha estat per als socis de l’ATB una persona molt estimada, gran mestre i gran persona, i un punt d’inflexió a la manera d’actuar en el món del bonsai. Destaca la seva gran qualitat tècnica i humana. Es pot assegurar que ha estat l’únic mestre japonès que ha repetit tantes vegades el mateix destí al nostre país, fins al punt de visitar l’ATB una dotzena de vegades els anys 2002/2003/2004/2006/2007/2008/2009/2010/2012/2014/2017 i 2019. Als seus tallers, hi han desfilat professionals com Luis Vila, Jaume Canals, Gabriel Romero, Julian de Marco… i afeccionats de renom com Sebastià Gestí o Antonio Ponce. També han assistit a las seves demostracions i xerrades molts aficionats d’arreu. Exemples destacats serien la presència d’en Rubén Ciezar o Xavier Massanet, probablement dos dels afeccionats més guardonats per els seus arbres en els millors esdeveniments estatals, així com a l’estranger com a la Trophy, màxim exponent del bonsai a Europa.

Un altre personatge destacat seria el mestre francès Thierry Font, que fa visita a l’associació l’any 2005. És un gran artista del bonsai, i va establir una gran amistat i bona relació amb l’ATB. Malauradament, ens va deixar ben jove.

Pere Amenós en un taller al pati de la Diputació. 02/06/2001.

Òscar Torres en una demostració al Palau de la Diputació 4-5-2002.

Takeo Kawave 2-11-2002.

Luis Vila amb la seva coneguda sabina “El Caracol” 13-11-2004

Gabriel Romero en un dels tallers del mestre Takeo Kawabe l’any 2004

Antonio Ponce amb el mestre Kawabe. Taller any 2006.

Jaume Canals en un dels tallers impartits per en Takeo Kawabe. 28-10-2007

El primer d’esquerra és Rubén Ciézar en una demostració d’en Takeo Kawabe. 3-11-2002

Thierry Font a la exposició de la Diputació any 2005

Quatre esbossos sobre el logotip de l’associació realitzats i donats per Thierry Font.

Aquest llarg camí de l’ATB no hauria estat possible sense l’especial col·laboració, vàlua i complicitat del mestratge d’en Josep Maria Miquel, soci honorífic. Actualment, i des del seu inici, és director de la revista Bonsai Pasión. Anteriorment va ser durant un temps a la revista Bonsai Actual. Fa la seva primera xerrada mitjançant a l’ATB l’any 1992, fent veure de forma especifica i emblemàtica el món del bonsai amb un gran bagatge. Hi hagué continuïtat els anys 1997, 2003, i més recentment ininterrompudament des de l’any 2013 fins a l’actualitat. També va impartir els seus coneixements exercint de mestre durant anys en els cursos organitzats per l’Associació al local del Gremi de Pagesos al carrer Maria Cristina de Tarragona. En concret, els anys 1997, 1998, i 1999.

Josep M. Miquel, exposició al pati de la Diputació. 17/05/1997.

Josep M. Miquel, xerrada al palau de la Diputació. 1-5-2003

Josep M. Miquel al pati del Palau de la Diputació amb el teix de l’associació. 18-11-2009.

Josep M. Miquel, visita comentada dels bonsais exposats al pati de la Diputació. 18-11-2009.

Aquests cursos van ser continuats els anys 2000 i 2001 per Francesc Giner al mateix indret, i posteriorment a l’Hotel d’Entitats els anys 2001 – 2002 – 2003 – 2004 -2005 – 2006 – 2007, aquest cop compartint la docència amb Pere Amenós. Des de l’any 2020 ininterrompudament fins l’actualitat s’imparteixen els tallers al Centre Cívic de Sant Pere i Sant Pau, dirigits per en Pere Amenós.

Francesc Giner en una demostració al Pati del Palau de la Diputació 4-5-2002.

Francesc Giner, a part de ser gran coneixedor del món del bonsai, pulcre i detallista, la vessant artística és destacable. Aquest dibuix és de la sabina de l’associació.


Dibuix de Francesc Giner, és una sabina de l’associació.

Menció especial mereix en Gabriel Romero Aguadé de Bonsai Sant Boi, un gran mestre reconegut arreu del territori, format a l’Escola Bonsaikebana, que porta des de 1989 com a professional del bonsai, i que és reconegut internacionalment. Amb en Gabi s’han compartit tallers i demostracions des dels primers anys, el 2001 i 2005. Més recentment, l’any 2016, i darrerament des de l’any 2020 fins l’actualitat, ha comandat la programació del seminari Kaizen de perfeccionament en les tècniques del bonsai, amb un cicle de tallers periòdics. Aquest fet fa destacable la seva participació, que ha estat superior a la de cap altre. A més, és soci numerari de l’Associació Tarragona Bonsai. És tot un honor tenir com a socis aquests dos grans mestres del món del bonsai.

Gabriel Romero, taller al pati de la Diputació 12-11-2005.

Gabriel Romero, demostració al port de Tarragona. 12-11-2005

Tallers amb Gabriel Romero al Centre Cívic de Sant Pere i Sant Pau. 29-10-22

Descarregar llibret sencer de la XX exposició de bonsais, de l’11 al 19 d’abril de 2008, palau de la Diputació.

L’any 2011, es fa la primera demostració d’Ikebana per part de la sòcia Fina Espallargas, ha anat repetint-la de forma periòdica i magistral fins l’actualitat.

Aquesta composició representa un sol ikebana. Exposició de bonsais al Port. 6-12-2009.

Grup d’ikebana. Exposició de bonsais a la Diputació. 16-09-2016

Exposició d’Ikebana al port de Tarragona. Abril 2019.

Taller d’Ikebana al Pati Jaume I de l’ajuntament de Tarragona, 24-6-2021.

Exposició ikebana 24-6-2021.

Foto de les participants al taller d’Ikebana a l’ajuntament de Tarragona. 2022.

Sobre la Ikebana, Fina Espallargas indica:

“Ikebana és un art antic que utilitza flors i elements vegetals. El significat aproximat de la paraula ikebana és donar vida a les flors un cop tallades ordenant-les en un recipient.

El fet de posar flors en un gerro era com una mena d’ofrena als déus i posteriorment també es feia per alegrar i guarnir la vida.

A més a més de sentir el plaer de crear un arranjament floral, podem gaudir de la interacció amb la natura, de tal manera que podem redescobrir la bellesa natural i sentir la satisfacció de plasmar la nostra pròpia visió artística. Cadascú de nosaltres té una creativitat artística que de vegades està oculta, l’ikebana en dona l’oportunitat de plasmar i la de mostrar sensibilitat visual, la imaginació i la creativitat, sense oblidar les tècniques bàsiques que s’han de conèixer i practicar per arribar a fer una composició d’ikebana equilibrada, en harmonia i que expressi les idees d’una forma artística.”

XXIV exposició de Bonsai del 12 al 20 d’abril de 2013. Palau de la Diputació.

Soshun del 21 de febrer al 2 de març de 2014, 19a. trobada d’entitats catalanes del bonsai. Port de Tarragona. Destarrega’t aquí el llibret sencer de l’exposició Soshun de 2014.

Foto de grup. Pati del Palau de la Diputació. Octubre 2015

Els locals socials on ha estat l’ATB són:

 • Cooperativa Obrera, l’any 1992 -1996
 • Avinguda Maria Cristina/Gremi de Pagesos 1996-2009.
 • Hotel d’Entitats 2009-2019.
 • Actualment, i des de l’any 2020, al Centre Cívic de Sant Pere i Sant Pau, on es disposa d’una sala on s’imparteixen tallers, juntes, trobades, etc.

Inauguració de la seu social a la Cooperativa Obrera. Desembre de 1992.

L’Associació Tarragona Bonsai ha estat presidida per:

 • Miguel Angel Rubio: 1989/1990
 • Lluís Amenós: 1990/2007
 • Òscar Torres: 2007/2010
 • Pere Amenós: 2010-2020
 • Consolación García: 2020-2024

Lluís Amenós ha estat el president amb més anys al capdavant de l’associació, de 1990 a l’any 2007. Fotografia celebrant el 15è aniversari de l’ATB.

L’associació, fins avui, ha estat seu, a Tarragona, de tres Trobades de la Coordinadora d’Entitats de Bonsai de Catalunya. Han estat aquestes:

 • La VIIIa, l’any 2002.
 • La XIXa., l’any 2014, inaugurada per Takashi Fuchigami, cònsol General del Japó a Barcelona. Aquesta edició té la peculiaritat que abasta dos caps de setmana.
 • I la XXIIIa, l’any 2019.
 • L’ATB ha participat activament i ha aportat arbres en totes les vint-i-quatre edicions que s’han fet fins a data d’avui.

Més recentment s’ha comptat amb nous mestres que destaquen en el món del bonsai. Cal destacar Xavier Redon de Bonsai Zen, l’any 2018, i David Quintana l’any 2021. Últimament ha estat Nacho Salar de Bonsai Nara, al 2023, que ha destacat pel seu gran mestratge i les seves facilitats, juntament amb una gran dotació per la comunicació, dialèctica clara i didàctica. Tothom ha gaudit d’aquesta persona propera i entranyable.

David Quintana amb la sabina de l’associació, al pati Jaume I de Tarragona, 25-6-21.

Taller de Nacho Salar – 21-10-23.

Altres demostracions que s’han dut a terme durant aquest període de vida de l’ATB han estat els socis Òscar Torres, Josep Maria Martínez, Francesc Giner o Pere Amenós.

Després de trenta-cinc anys, poques associacions poden presentar unes credencials, bagatge i historial tan ample com pot acreditar l’Associació Tarragona Bonsai.

Exposició I jornades de Bonsai del 25 al 27 de novembre de 2022.

Exposició i les Jornades de bonsai Banshun 2023 al Pati Jaume I de l’Ajuntament de Tarragona, a la Plaça de la Font de Tarragona, del 9 al 11 de juny.

Crònica de l’exposició Shoshuu: https://tarragonabonsai.cat/cronica-de-lexposicio-i-jornades-de-bonsai-shoshuu2023/

Shoshuu – Exposició i jornades de Bonsai del 20 al 22 d’octubre 2023.

S’ha de fer un reconeixement especial a les persones que han fet molt per l’associació, i han donat el millor durant molts anys, i que malauradament ja no són amb nosaltres, com en Pere Boixadera, màxim exponent d’activitat i valedor de l’associació. Molts cops el trobem a faltar. Molts altres han format part d’aquesta família del món del bonsai pioners com en Joan Peralto, la Carme Basora, l’etern president en Lluís Amenós, la Teresa Blasco, i molts d’altres amb menys protagonisme, però en aquests moments, ben recordats i presents pel seu pas a l’associació com n’Anton Rivera, la seva dona Rosa Gesalí o en Gaspar Molné. Totes aquestes persones han ajudat a fer gran l’Associació Tarragona Bonsai. Sense ells, l’associació no seria on és actualment. Grans persones, actives, emprenedores i dinamitzadores del món del bonsai.

S’ha intentat aportar tot aquest seguit de dades i dates de la forma més fidedigna possible. Ara, al ser un període llarg en el temps, podria haver-hi alguna errada o fins i tot alguna absència o mancança. Si fos així, demanem disculpes d’antuvi.

I, finalment, després de moltes hores, dies, setmanes i mesos d’anàlisi a fons, s’ha enllestit aquest treball, que esperem que sigui el més rigorós possible. Recull de recerca: notícies, fotos, articles, butlletins, revistes… amb un especial reconeixement, homenatge i admiració a totes les persones que han posat la seva il·lusió, afany, somni, anhel de fer, cultivar, dissenyar, admirar i sobretot badar, observant l’evolució, que intenta representar l’arbre més real i fefaent plantat en plena natura, entremig d’un marge o al capdamunt d’un turó, on la inclinació del vent ha torçat de forma escultòrica l’arbreda caiguda.

Pere Boixadera, en un dels tallers amb el mestre Takeo Kawabe. 06/12/2009.

Un altre taller del Pere Boixadera amb el mestre Takeo Kawabe 23/02/2014.

Dibuix de Takeo Kawabe, cedit per Francesc Giner.

Un agraïment especial a les persones han fet possible aquest treball cronològic de recerca informativa:

Pilar Peralto
Josep M. Casabona
Rubèn Vizcaya
Fina Espallargas
Francesc Giner
Diputació de Tarragona
Gerard Furest i especialment
Pere Amenós.

Valls, 17 de maig del 2024

Jordi Tudó i Berenguer
Associació Tarragona Bonsai

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a Un tomb pels trenta-cinc anys de l’Associació Tarragona Bonsai

 1. Jose Luis Garcia diu:

  Excel.lent recull històric de l’associació des dels seus orígens fins els nostres dies a càrrec de Jordi Tudo. En ell ens hem vist retratats molts socis que hem format part d’un bocí d’aquesta història. Felicitats Jordi Tudó per la feina feta i per posar en valor una trajectòria de 37 anys d’història.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.