Adob

Abonar regularment el seu bonsai durant la temporada de creixement és crucial per a la supervivència. Els arbres normals són capaços d’estendre el seu sistema radicular en recerca de nutrients, però els bonsai estan plantats en torretes bastant petites i necessiten ser abonats amb l’objectiu d’anar renovant el contingut nutricional de la poca terra de la qual disposen.

Aspectes bàsics de l’abonat

Els tres elements químics bàsics de qualsevol fertilitzant són el nitrogen (N), el fòsfor (P) i el potassi (K) que té una diferent funció en la planta. El nitrogen ajuda al creixement de les fulles i la tija; el fòsfor ajuda el creixement saludable de les arrels, i el potassi ajuda al creixement de flors i fruits. S’empren abonaments amb diferents proporcions de NPK per a les diferents espècies i les diferents èpoques de l’any. Per a alguns arbres és molt important emprar abonaments d’una composició específica encara que en general amb un abonament equilibrat és suficient per fertilitzar un bonsai adequadament.

Quan he d’adobar un bonsai?

Feu l’abonat del seu bonsai durant la temporada de creixement de l’arbre, des de la primavera fins a finals de la tardor. Alguns cuidadors comencen a abonar un cop els arbres han finalitzat el fort creixement primaveral, d’aquesta manera s’evita que els entrenusos de les noves branques es facin massa grans. Els arbres anomenats d’interior poden fertilitzar al llarg de tot l’any. No fertilitzar els arbres acabats de trasplantats, esperi un mes per a això; tampoc és bo abonar arbres malalts.

Quin adob trio?

És molt important triar l’abonament adequat: durant la primavera utilitzi un abonament amb una proporció de nitrogen relativament alta (per exemple NPK 12: 6: 6) per ajudar a l’arbre a créixer. Mentre que durant la tardor es recomana un abonament per enfortir l’arbre i preparar-lo per l’hivern (per exemple NPK 03:10:10). Els valors de NPK suggerits són realment proporcions de manera que un abonament 5: 5: 5 no és de fet diferent a un altre 10:10:10, etc.

Unes poques excepcions mereixen ser discutides aquí: per ajudar a florir al bonsai utilitzeu un abonament amb alt contingut en potassi (K) (per exemple 6: 6: 12) i per a arbres molt vells i amb un disseny proper al final s’hauria usar un abonament amb un proporció de nitrogen lleugerament menor o bé reduir la quantitat d’adob emprada.

Tot i que el “abonament per a bonsai” és com qualsevol altre abonament, el comprar en una botiga de bonsais (també en les online) l’ajudarà a conèixer i trobar els de proporció NPK adequada. Qualsevol abonament amb la proporció de NPK adequada és perfectament bo. Podeu triar entre adobs sòlids o líquids.

 

Abono de bonsáiCestas para abono de bonsái

Esquerra: Adob de bonsai sòlit.                                      Dreta: Cestetes per l’adob

 

  1. Quan un arbre està feble, aquest s’ha de reparar mitjançant el cultiu i no mitjançant l’abonament.
  2. Un arbre no abonat correctament a la tardor no brollarà amb vigor a la primavera i un arbre no abonat correctament a la primavera perdrà ràpidament els nutrients acumulats durant la tardor.
  3. L’abonament més adequat per a un bonsai és l’adob orgànic sòlid que a més de ser el més equilibrat no té cap risc de toxicitat per excés