Om Xinès

Història d’un om xinès comercial

L’om xinès (ulmus parvifolia) és una opció freqüent i accessible per a treballar pels que comencen a introduir-se al món del bonsai, ja que és molt resistent a les podes, trasplantaments i a variades condicions climàtiques. Fer-se amb un exemplar comercial és molt fàcil ja que abunden en centres comercials i de jardineria. No obstant això la seva producció en massa es reflecteix en general en una descurada ramificació i uns troncs poc estètics en forma de “s”. Si volem transformar aquest arbret en un bonsai de qualitat, haurem de fer canvis dràstics i conseqüentment tenir una mica de paciència, perquè finalment puguem contemplar un arbre que ens transmetrà la sensació d’estar davant d’un autèntic i diminut bocí de naturalesa al nostre jardí o balcó .

Aquí tenim un típic om xinès comercial. La ramificació secundària està formada per trams rectes que creixen en totes direccions, especialment cap amunt:

Realment aquest arbret ha estat treballat  com si fos  un “seto”. Haurem d’esperar al començament de la primavera per fer-li una poda dràstica i eliminar tot el sobrant, deixant exclusivament la ramificació primària, tal com es mostra en la següent foto:

Amb uns anys de podes, pinçats i filferrats, s’anirà definint una bona estructura general de l’arbre. Un simple canvi en la inclinació i una lleugera rotació del front, va dissimular la simple i poc atractiva forma de “s”, donant d’aquesta manera un aspecte completament diferent al nostre petit arbre. També podem  millorar el nevari mitjançant la realització d’un empelt d’arrels a la primavera, ja que aquests arbrets comercials de formació ràpida solen tenir poques arrels a la seva base.

A poc a poc anem millorant l’estructura de la ramificació, que s’estén de forma adequada cap a les masses foliars, que cada any augmenten en grandària:

Vista inferior

Passats uns anys, podrem estar orgullosos de posseir un bonic bonsai que cridarà l’atenció dels nostres familiars i amics.

A continuació mostro l’evolució durant 10 anys d’aquest arbre:

Hem arreglat la ramificació i dissimulat  la poc estètica forma en “s”, i hem millorat  el nevari, utilitzant podes, filferro, pinçats, cultiu i molta paciència.

José Manuel
Pérez Sánchez