Crònica de l’Exposició i Jornades de Bonsai Shoshuu 2023

Des de fa mesos, la junta de l’Associació de Tarragona Bonsai, han ideat, planificat, i finalment realitzat SHOSHUU Exposició i jornades de Bonsai 2023, celebrades del dia 20 al 22 d’octubre de 2023 al Refugi 3, Moll de Costa, al Port de Tarragona.

Són dies frenètics, neguit: ha d’estar tot en solfa i hi ha molta feina per endavant. La sort de l’ATB és tenir actius dinàmics i inesgotables, els quals lideren tota la logística i infraestructura de muntar una exposició del Bonsai amb un nivell elevat. Davant de tot aquest equip hi ha sempre en Juan Fernández i el Pere Amenós: muntant l’estand de presentació de les jornades, les taules al seu lloc, el cobretaula, la logística i espai dels bonsais, els tallers d’Ikebana, bonsai…

Des del dilluns 16 d’octubre es comença a muntar l’exposició amb algun voluntari associat. Les escales, trepant, brides, cargols, la caixa d’eines i muntatge és cosa de Juan Fernández, els resultats són evidents des de fa anys.

Després de dies de treball, en Pere Amenós, detallista de mena, comença a repartir els bonsais dels associats, cada mitja hora ja han canviat uns quants cops d’ubicació, fins trobar l’encaix de tots els arbres en cada lloc, distribució, espai i ordenació final; impecable, etiqueta, orientació, tauleta, planta d’acompanyament. Tot en ordre!!

Després de la neteja a fons de la nau del refugi 3 del Moll de Costa del Port de Tarragona, ja és pot iniciar la inauguració de l’exposició i jornades de Bonsai.

El dijous dia 19 d’octubre, s’inaugura la mostra, ho fan la Directora del Centre d’Estudis Marítims i Activitats del Port de Tarragona, la senyora Neus Pàmies. Per part de l’ATB la presidenta de senyora Consolación García i el tresorer de la Junta senyor Pere Amenós, van incidir en l’aspecte de poder gaudir d’uns dies de l’exposició i jornades, amb un nivell alt, bàsicament per l’esforç i bona feina feta al llarg dels anys dels associats i els resultats són evidents en els arbres. Aquí es veu l’esforç de tenir uns arbres sans, ben dissenyats i més ben cuidats. Es fa lliurement d’un petit obsequi als expositors, primera visita a l’exposició i pica pica ofert per l’associació.

Cal remarcar les activitats dutes a terme, el mercadet dels socis, divendres 20 d’octubre i diumenge 22. El mercadet dels professionals es va fer durant tot el dissabte dia 21 d’octubre amb bona participació d’interessats en comprar algun arbre, torreta, tauleta, complements, terres…

El taller d’Ikebana dirigit per la sòcia de l’Associació Fina Espallargas, el divendres dia 20 d’octubre a les 5 tarda. Com sempre un èxit total, essencialment per la gran solvència de la Fina Espallargas, la qual porta l’art floral Ikebana a les venes i ho transmet a les persones volen iniciar- se o perfeccionar-se en l’art de l’Ikebana. Els treballs realitzats s’han exposat a les jornades del Bonsai.

El dissabte dia 21 d’octubre va haver-hi el plat fort, a part del mercadet dels professionals, taller de matí i tarda de la mà de Nacho Salar, bonsaista reconegut, causant un gran impacte als assistents dels tallers. Va ser un esdeveniment important dins les Jornades. La seva passió i entusiasme envers el món del bonsai, els quals transmet amb tot l’ímpetu i força. Va demostrar, a part de ser un bon mestre, ser un gran comunicador d’aquest món del bonsai. Planer i proper, va insistir en mantenir la forma natural de l’arbre: “no es pot dissenyar una olivera en forma d’avet, i viceversa” En Nacho Salar no intenta formar bonsaistes, al contrari, vol fer pensar en tot aquest món, el cultiu, estructura d’arbre…i cadascú hi aporti la seva empremta.

Va exposar la particularitat de cada arbre, substrat, clima. Cada arbre és diferent. No és el mateix el clima de Màlaga al de Tarragona. Ni tampoc hi ha una fórmula exacta per els arbres, depèn del temps hi pot dedicar cadascú. És a dir, depèn de la disponibilitat, s’aplicarà un cultiu o un altre. Referent als transplantaments, va incidir de la norma aplicada, generalment molt aviat. L’exemple exposat va ser la surera i el magraner, a Màlaga fa els transplantaments del 15 de maig al 15 de juliol. Tambéremarca en els trasplantaments hem matat molts d’arbres per haver tallat massa les arrels, i sobretot la pivotant.

Una classe magistral del Nacho Salar, la qual no va deixar indiferent a ningú.

Diumenge 22 d’octubre, un altre mestre del Bonsai, reconegut i d’una solvència contrastada, Josep M Miquel va examinar i orientar cada arbre, tècnica i percepció visual a primer cop d’ull a l’hora d’examinar un arbre.

La vista sempre va cap a l’espai buit, per tant, s’ha d’incidir en l’aspecte a remarcar de l’arbre. Els espais buits han de ser irregulars.

Les formes de disseny a l’hora del transplantament, torretes, i inclús, inclinar o girar l’arbre fins a trobar l’orientació més natural, fixant-nos en la natura.

A partir d’ara el desmuntatge de totes les taules, estand, cobretaula…al davant, com sempre, el Juan i el Pere.

Una exposició i Jornades del bonsai interessantíssimes, les quals han visitat moltes persones els tres dies de l’exposició del 20 al 22 d’octubre. Destacar, com novetat, el repartiment de butlletes on s’hi explica les activitats principals de l’ATB, tallers, sortides, cursos… a fi de donar-se d’alta nous socis i així formar una família més gran dedicada al món del bonsai. Es repartiren força butlletes, esperem resultats ben aviat i ampliar l’associació.

Una gran exposició i jornades del bonsai, deixant a tothom un molt bon gust de boca i esperant la propera trobada.

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a Crònica de l’Exposició i Jornades de Bonsai Shoshuu 2023

  1. José Luis Garcia diu:

    Magnífiques jornades de bonsai per al gaudi de tots els socis I sòcies que han participat i del públic en general. També hem comptat amb la participació i la col·laboració d’importants mestres del bonsai com són el Nacho Salar i el Josep Maria Miquel

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.