Plagues i Malalties

PLAGUES

insects-picturesInsectes: Podem trobar les formigues, erugues, coleòpters i marietes. Els danys estan a la vista, fulles menjars, enrotllades i enganxades, escorça mastegada, flors perforades, orificis en el tronc … Apareixen a finals de l’hivern, principis de primavera i la majoria es pot controlar preventivament de forma curativa en el moment que es detecten. Para eliminar aplicar diverses sessions d’un producte a base de piretrines sintètiques. No només els mata, també produeix un efecte preventiu.

pugonsPugons: Les seves larves s’alimenten de la saba dels nous brots. N’hi ha verds, taronges, negres i grisos. Es concentren en les puntes de les branques i creen una substància enganxosa i ensucrada (melassa) que atrau les formigues. En aquesta substància se sol instal·lar un fong anomenat fumagina. Els pugons són transmissors de virus molt eficaces. Se veuen fulles deformades. Si l’atac és agafat a temps es pot eliminar dissolent dos cigars en 1/2 litre d’aigua. Per contacte s’utilitza les piretrines juntament amb el clorpirifòs i l’imidacloprid i el fenitrotion de forma simptomàtica.

cotxinillaCotxinilles: Són blanques i amb pèls amb la forma d’un musclo. Igual que el pugó, absorbeixen la saba de l’arbre, produeixen melassa atraient a les formigues i fumagina. Aquest fong cobreix la fulla d’un sutge negre dificultant la fotosíntesi. Dues formes casolanes d’eliminar un atac inicial són:

Dissolent una cullerada d’alcohol (96%) en un got d’aigua, i amb un pinzell picada tocar-les.

Una altra és fer escuma amb sabó de marsella i afegir 1 litre d’aigua. Polvoritzar la zona afectada i farà que s’ofeguin en obstruir les tràquees dorsals. Si l’atac és intens s’utilitza el fenitrition, quinaflos o piriproxifen. Els insectes morts s’elimina amb un raspall de dents entre aplicacions.

mosca-blanca-marihuanaMosca blanca: Encara que aquest sigui el seu nom, no s’assembla per res a una mosca. S’assemblen més a les cotxinilles i pugons, produeixen melassa i transmeten virus. Son diminutes, menys d’1 mm. Els seus ous (diminutes perles) són indemnes als insecticides i els adults eludeixen els tractament fugint volant, per aquest motiu quan s’agiti una planta sembli que tingui caspa. Un control biològic eficient és la Encarsia, però el més comú és el químic amb piretroides per adults. Como insecticida de contacte clorpirifòs i amb efecte simptomàtic imidacloprid.

tripsTrips: Són petits insectes que piquen les fulles de les plantes. S’alimenten dels sucs superficials de les plantes produint necrosi dels teixits. Las fulles dels ficus es tanquen i es converteixen en el niu de noves cries. La femella diposita els ous en una ferida que fa amb un ganxo et té a l’abdomen. Com són tremends transmissors de malalties virials, en alguns casos produeix la mort de la planta. Llevant les fulles afectades i destruint, eliminarem ous i larves. Els tractaments químics es realitzen a finals de primavera, quan les femelles fan les seves postes. Els insecticides recomanats són carbofurano, clorpirifos, fenitrotió i dimetoat.

àcarsÀcars: Se’ls anomena familiarment aranyes, n’hi ha vermelles, marrons i grogues, i en ser tan petites són difícils de veure. S’alimenten de la saba i tiren una substància que al contacte amb l’aire es transforma en un prim fil. En els fulls produeixen un típic clapejat i un engroguiment secundari. En els pins produeixen cremades. En plantes latifoliadas (fulla ampla) es detecta la seva presència ja que les fulles queden penjant d’un fil produït per l’àcar. Una altra forma de detectar-les és passar un paper doblegat per la fulla, si l’aranya és viva deixés un fina línia vermella o groga. Apareixen en ambients càlids i humitat baixa pel que si pulveritzem el fullatge, així com tot l’arbre, controlarem la seva aparició. Si hi ha una plaga ja s’ha d’utilitzar productes químics com dicofol i tetradifón, que combinant-ataquen ous, larves i femelles.

MALALTIES

podredura arrelsPodridura de les arrels: És una de les pitjors malalties ja que quan ens adonem ja és massa tard. S’associa a males condicions de cultius motivant la presència de bacteris i fongs per una falta d’oxigen en les arrels. Un símptoma és canvi de color a negrós del fullatge i si observem les arrels les trobarem toves i fosques. Aquesta malaltia s’associa a un excés de reg i falta de drenatge del substrat. Quan es descobreixin els símptomes hi ha canviar d’ubicació l’arbre perquè aquest mes airejat i evitar regar. Si és possible per l’època, trasplantar canviant el substrat. També es pot fer una fungicida sistèmic en les arrels.

blanc de les arrelsMal blanc de les arrels: És semblant a la podridura de les arrels, però aquest és provocat per la presència d’un fong que provoca la putrefacció dels teixits a la base de les tiges, al voltant del coll o arrels. Un símptoma és la caiguda de les fulles i empitjorament de l’arbre en general.Si vam aconseguir detectar-lo a temps hem de podar les arrels afectades i empolvorar una fungicida tipus caldo bordelès * sobre elles i trasplantar amb un substrat estèril.
* Es prepara amb 100 g de sulfat de coure, 17 g de calç viva (òxid de calç) i 10 l d’aigua en dos recipients de plàstic (mai alumini). Primer es dissol el sulfat en 1 l d’aigua. Com el sulfat diluït tendeix a anar-se’n al fons, se sol ficar en una bossa de tela i es penja gairebé a la superfície de l’aigua. Després s’apaga la calç viva amb 0,8 l. d’aigua (compte, crema!) I es deixa fins que es refredi. Després s’afegeixen immediatament, no es pot guardar. Es poden guardar els dos líquids sense barrejar. Se polvoritza, mullant bé tota la planta, cada 15 dies.

mildiuMíldiu: És un fong molt comú que afecta tot tipus de plantes que es presenta com un fi floridura de color pàl·lid en el revés de les fulles, que tendeixen a enrotllar cap amunt i canviar de color, tornant-se negres o marrons. S’han de treure les fulles afectades i eliminar-les. Després polvoritzar amb fungicida amb maneb, mancozeb o Zineb la copa de l’arbre i apartar de la resta.

oïdiOïdi: És un fong molt freqüent que es troba en plantes que són regades en excés i que manté un ambient humit i tancat. Ho podem detectar en els fulls les quals veurem embolicades en un polsim blanquinós i farinós, i que acaben assecant i caient. S’han de treure les fulles afectades i eliminar-les. Després polvoritzar amb fungicida com benomyl, dinocap, triforina o sofre la copa de l’arbre.

roya-3Roya: És un fong que ataca totes les plantes, sent més comú en els fruiters. Apareixen unes petites pústules i rodones en les fulles infectades de color negre, marró, groc o ataronjat. A rebentar desprenen espores que afectés exemplars sans que estiguin al costat del malalt. Cal eliminar les fulles afectades i polvoritzar la copa amb fungicida amb Zineb.

VerticilosisVerticilosi: Aquesta fong penetra a l’interior de l’arbre a través de les ferides després de la poda. Un símptoma és la pèrdua de color i deformació de les fulles situades a l’interior de la copa. S’eliminaran les fulles afectades, es trasplantarà substituint test i substrat, i s’aplica un fungicida sistemàtic. Un sistema preventiu és tancar les ferides de la poda amb pasta segelladora.
Per al tractament de la verticilosi s’han de usar tres fungicides diferents:

Sponsor mz de la casa Masso, a força de mancoceb 64% i metalaxil 8%.
Folicur de la casa Bayer a força de tebuconazol 25%.
I Pelt de la casa Bayer a força de metil-tiofanato 45%.

En un mes cal fer un tractament cada setmana amb un fungicida diferent i la quarta setmana descansar.
O sigui, que cada un dels tres fungicides es fa un cop al mes.
Aquest procés s’ha de repetir durant tres mesos.

Els mesos més adequats per fer-són: març, abril i maig. I setembre, octubre i novembre.

Aquest tractament, amb els mateixos fungicides, serveix també per combatre la Pestalonia en Pins, per això recomano que quan es realitzin aquests fungicides es faci extensiu a tots els arbres que tinguem, independentment de si estan afectats per fongs o es vegin sans.
Sempre és preferible prevenir que curar.

PLAGUES I MALALTIES, ERRORS COMUNS EN LA CURA DE L’BONSAI

Igual que qualsevol altra planta viva, els bonsais es poden veure afectats per qualsevol plaga o malaltia. No obstant això quan les seves plantes estan sanes i cuidades adequadament, el risc d’infecció es redueix al mínim.
De forma breu: assegureu-vos que els seus arbres estan plantats en la barreja de terra adequada així vostè sabrà com regar-los i amb quina freqüència, no s’excedeixi ni es quedi curt amb l’abonat i finalment situï els seus bonsais al lloc correcte. Encara que les probabilitats que un arbre sa contregui una malaltia són baixes, per descomptat no són nul·les i es pot veure infectat. Com freqüentment no és senzill identificar correctament el problema no dubteu a fer alguna fotografia i sol·licitar ajuda en el nostre fòrum.

Els següents símptomes l’ajudaran a identificar el problema.

-Fulles mortes en el bonsai
Les fulles es tornen grogues de sobte i cauen de l’arbre. Això és degut freqüentment a una manca d’aigua esporàdica. Quan les fulles es tornen grogues lentament i finalment moren es deu freqüentment bé a un reg excessiu o bé a un excés o falta d’abonament.

-Plagues visibles sobre l’arbre
Intenta identificar correctament els insectes per exemple fent fotos i sol·licitant ajuda al fòrum de bonsai línia corresponent o bé comparant els insectes que tenen els seus arbres amb les fotografies que pot trobar a internet.

-Insectes que freqüentment ataquen els bonsais
Insectes menjadors: llagosta, formigues barrenadoras, erugues, borinots fusters, cigales, minadors de les fulles, llimacs i cargols.
Insectes xucladors: pugons, àcars, cigales, vespes, corcs
Organismes del sòl i paràsits: nematodes, cucs
Insectes beneficiosos: marietes, aranyes, crisopes, mantis religioses, cucs
Després d’haver identificat el problema compri un insecticida (químic o bé biològic) per tractar els arbres. Seguiu atentament les instruccions del producte i comenci el tractament emprant la meitat de la dosi recomanada, si cal pot incrementar la dosi posteriorment.

-Virus i fongs
La presència de virus es pot detectar a partir de símptomes tals com decoloració en les fulles i mort sobtada de branques. Separeu i aïlli els arbres infectats dels arbres sans per evitar la seva contaminació. El tractament consisteix en l’eliminació de les parts infectades de l’arbre i la fumigació amb un fungicida. Netegeu acuradament i desinfecteu les eines emprades en arbres malalts.