Sabem abonar?

a6     a111

Resulta que recentment he estat al jardí d’un gran aficionat alemany que resideix en el llevant espanyol des de fa més de 30 anys. En el seu jardí impecable i molt ben cuidat podem veure oliveres, magraners, figueres, bouganvillas, ficus, juniperos, … arbres de gran port i en un magnífic estat de vigor després de més de 20 anys de cultiu en alguns casos. I he de dir que el que més m’ha cridat l’atenció és la seva estratègia de cultiu. Com a substrat no utilitza akadama. Tan sols grava volcànica, pomice o sorra de riu amb diferents proporcions de fibra de coco. I pel que fa a l’abonat, ull a la dada: Fertilitzant líquid universal per a plantes de flor. Llegint això qualsevol purista del bonsai es posaria les mans al cap, però veient l’estat saludable de la seva col·lecció i repeteixo, després de més de 20 anys de cultiu et sorgeixen moltes preguntes. És curiós que un altre que advoca per aquest tipus de cultiu és Walter Pall, també alemany. Vull pensar que sigui coincidència o convergència i no que els alemanys siguin més pràctics que nosaltres.

Reconec que vaig a ser crític amb els abonaments específics per a bonsai, així que abans de seguir que ningú s’alarmi perquè sobretot no intento canviar la forma de conrear de ningú. Si et funciona el que fas, doncs endavant. Si no et funciona, alguna cosa estàs fent malament.

ABONAMENTS PER BONSAI

La veritat és que som consumistes empedreïts i els japonesos possiblement els millors comercials del món. Ells van copiar el bonsai xinès, ho van adaptar a la seva cultura i ho han sabut vendre com ningú. Tot producte per a bonsai amb lletres japoneses és a priori boníssim.

a5  a2

a11         a1

He de reconèixer que encara que ho he intentat en la majoria d’ells no he aconseguit trobar detalls de la seva composició, origen, comportament a terra, o dades objectives a manera d’assajos. Res de res. I el que és més curiós. Si es tracta de productes d’origen orgànic que jo sàpiga no hi ha cap tipus de restricció ni control en el seu importació ni estan inclosos en cap registre fitosanitari espanyol. Però porten caràcters japonesos i nosaltres els paguem a preu d’or.

Però són realment tan bons ?, hi ha alternatives?
Són molts els aficionats Europeus que els porten utilitzant durant anys amb resultats excel·lents. Són productes dissenyats per al cultiu del bonsai per mestres japonesos i si se segueixen venent amb èxit serà perquè no van gens malament. Quan algú que comença em pregunta que abonament utilitzar jo sòl recomanar Biogold o Hanagokoro, complementant amb abonament líquid inorgànic. ¿I per què els recomano? Doncs perquè són productes segurs en el sentit que és molt difícil produir danys per excés d’abonament. I més encara en un clima com el de Cartagena. M’explico. Aquests adobs orgànics a manera de pellets, triangles o boletes aporten l’abonament a l’anar descomponent amb l’aigua del reg. Al Japó el clima, i especialment a l’estiu és molt diferent al nostre. Tot i que fa calor, gairebé tots els dies plou i l’ambient és més humit. A Espanya, i particularment a les zones més càlides l’ambient és molt més sec de manera que la boleta d’abonament sol assecar-se abans d’hora sense realitzar la seva correcta funció.
Per això es recomana enterrar parcialment, però ni amb aquestes. Del total d’un sac que comprem (a preu d’or) realment només aprofitem un 15 o com a màxim un 20% del volum. La resta és la matèria seca que no aporta res i hem de retirar.
Un altre problema són els ocells. En concret les merles als quals sembla agradar buscar entre les boles d’abonament portant-boles senceres o trossos de molsa. D’aquí per mi les antiestètiques cistelles per protegir l’abonament. Un altre invent dels japo.

a22

En definitiva, és un abonament segur perquè és molt difícil d’abonar per excés però pel mateix motiu és un abonament caríssim i amb importants problemes estètics.

a44

I després hi ha les receptes casolanes per crear el nostre propi adob orgànic. A part de l’espai i temps, el problema serà el mateix ia més amb l’afegit de no realitzar l’abonament de manera adequada. Aconsello fugir d’aquests invents i experiments ja que estem en un país amb una alta tecnologia agrícola i tenim al nostre abast gran quantitat de productes de qualitat a molt bon preu.

a4

Bé, i què passa amb els productes específics per a bonsai comercialitzats i fabricats a Espanya? En aquest cas cal separar-los en dos grups. D’una banda els que trobem en els centres de jardineria i grans superfícies. Són simplement abonament universal per a plantes de flor re-envasat en mida més petita, amb la foto d’un bonsai a molt bon preu.
I d’altra banda estan certes línies de producte (i no donaré noms per la seva possible susceptibilitat) amb una àmplia gamma d’abonaments líquids amb diferents formulacions específiques per a bonsai. Aminoàcids, combinacions de NPK, algues marines, enraizantes, … etc. No puc dir que siguin dolents productes perquè no els he provat (ni ho faré) però és molt fàcil trobar garrafes de 5 L amb similars especificacions i al preu de 500 ml d’un específic per a bonsai. I amb l’avantatge més que els productes que podem adquirir a un distribuïdor de fitosanitaris han passat gran quantitat de controls i assaigs de camp.

He trobat alternatives i no diré ara productes específics però us aconsello buscar entre les següents marques, entre moltes altres:
Altinco, Coda, Everris, Agrotecnologia, Timac Agro, ….

Aconsello utilitzar aquest cercador al Vademecum de productes fitosanitaris de Terralia:

http://www.terralia.com/vademecum_de_productos_fitosanitarios_y_nutricionales/index.php

Però, són realment necessaris tants productes? Si no saps quan ni en quin moment utilitzar-NO els utilitzis i els teus bonsais estaran vigorosos igual si li fas un bon cultiu senzill a base d’aigua i abonament universal. Conec més d’un aficionat que té a casa tot un arsenal de fitofortificants, vigoritzants, extractes, aminoàcids i altres històries que han anat acumulant per consells varis. Abonen gairebé de manera compulsiva i us puc assegurar que en més d’un cas els seus bonsais no estan tan bé com les de l’amic alemany amb abonament universal.
La gran pregunta que fa algú que s’inicia en el bonsai Cada quant he d’abonar ?, i ¿amb quins productes?

Primer de tot veiem alguns detalls importants que inter relacionen amb l’abonat:

L’espècie i l’abonament
Hem de conèixer quina mena de bonsai estem treballant ja que no totes tenen les mateixes necessitats nutricionals. Hem d’aprendre a utilitzar l’abonament com a eina, disminuint l’aportació de nitrogen per reduir la mida de les seves fulles, augmentar la relació de fòsfor (P) i potassi (K) per afavorir la floració. En el cas dels pins per exemple, un cop arribat al seu estat madur se’ls fa passar bastant fam per no disparar el seu creixement.

Estat de cultiu i l’abonament
Hem de diferenciar entre tres fases en el cultiu del bonsai:
Creixement i engreix:
Formació del tronc i branques primàries. Hem d’aportar un abonament ric en N
Ramificació:
En els inicis de primavera un abonament ric en N i després augmentar la proporció de P i K
Manteniment (bonsai acabat):
Aportació més controlat de N i segons espècie i vigor també de P i K.

El substrat i l’abonat
Aquest és un punt molt important. La akadama sempre és el substrat de referència. Molt bona ventilació de les arrels. Manté la seva estructura durant almenys un parell d’anys. S’hidrata perfectament en cada reg i el que més ens importa quant a l’abonat és la seva estupenda capacitat d’intercanvi iònic. És a dir, la akadama en la seva estructura argilosa segresta molècules (nutrients) i les posa a disponibilitat dels pèls radiculars. Aquesta disponibilitat també depèn del pH (indicador d’acidesa del substrat). La akadama té un pH entorn a 6 mentre que la volcànica i la pomice pugen a 8. A un pH alt es redueix enormement l’absorció de certs nutrients. La següent gràfica sempre la poso perquè és molt aclaridora:

a333

Es pot veure com entre 7 i 8 es redueix l’absorció de Magnesi, Bor, Fòsfor, Ferro, Coure, Manganès i Zinc. Aquests valors varien entre espècies. Les acidòfiles necessiten pH més baixos i per això s’aconsella Kanuma.
Jo la veritat és que no conec un substrat millor que la akadama. En això si que els japonesos tenen un tresor.

El reg i l’abonat
Aquí no m’enrotllaré tant perquè el concepte que vull que quedi clar és ben senzill. És més important el reg que l’abonat. Més d’un bonsai ha passat a millor vida per un excés d’abonament i molt pocs per excés d’aigua. En abonar augmentem la conductivitat de l’aigua pel que aquesta no flueix cap a dins de les arrels tan fàcilment. Abonament, i més abonament i més abonament i poc a poc comencen a aparèixer fulles amb taques, vores cremats i l’aficionat pensa que és putrefacció de arrels i el que fa és regar encara menys i per si de cas donar-li més abonament per si està dèbil. Finalment que descansi en pau l’arbre.

a3

 

En bonsai és imprescindible regar amb aigua de qualitat. És a dir, amb una conductivitat baixa. Com millor sigui la qualitat de l’aigua més podrem abonar. I d’altra banda, i segons l’exposició en la qual es troben els nostres bonsais haurem de regar més o menys. Els meus condicions són la d’una terrassa a ple sol amb el que de juny a setembre em toca regar 3 o 4 vegades al dia, i si a més fa vent, 5 o 6 vegades. Però si estem al nord, en un pati amb força ombra i en un ambient humit possiblement sigui suficient un únic reg. Com més haguem de regar més haurem d’abonar ja que en cada reg netegem el substrat de nutrients.

Són doncs molts els factors que intervenen en el cultiu del bonsai i per això quan em pregunten quan he d’abonar m’és impossible donar una resposta concisa.

¿I amb què abonar?
Jo particularment combino un adob orgànic d’alta gamma dissenyat per gespa amb dues formulacions de NPK. A inicis de primavera més aportació de N i després PK. Vaig aportant setmanalment parant al juliol i agost on només reg. El vaig combinant amb un parell d’aportacions a l’any amb àcids húmics. Un a la primavera i un altre a la tardor, aminoàcids en períodes puntuals d’estres (vents forts, o una aportació anual) i per què no, amb abonament universal combinat amb l’orgànic durant tot l’any. Fàcil i senzill

Espero que aquesta entrada us sigui d’ajuda i no per liaros més. I repeteixo, si el que esteu fent us funciona no feu experiments i si teniu problemes intentar detectar on està l’error.

Una salutació,

Sergio Martinez
Llic. En Biologia (i bonsaista).

 

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.