COM PORTAR UN REGISTRE DELS NOSTRES BONSAIS

b48f2c03bbd159814922841bfb3fe7d7_L

Quan tenim pocs bonsais és fàcil recordar dates de trasplantaments, podes, filats, etc … Però quan tenim ja una quantitat considerable d’ells és molt recomanable per no dir necessari portar un registre dels treballs que fem als nostres arbres.

Hi algun programa per al PC i moltes aplicacions per a mòbils, fa un temps vaig fer una anàlisi de la majoria d’aquestes aplicacions per a mòbils Android, suposo que per iphone existiran gairebé les mateixes, però he de dir que cap em va convèncer totalment, de fet vaig provar cadascuna d’elles per veure si satisfeien les meves necessitats i vaig acabar per suprimir totes elles. Us deixo el link per si voleu fer una ullada. http://www.lolibonsai.com/2014/04/bonsai-en-el-movil.html, a http://www.Rutabonsai.com també podeu trobar un article similar.

El mateix em va passar amb el programa per a PC. Serà que sóc molt maniàtica però prefereixo crear jo mateixa la meva manera de portar aquest registre.

Una observació abans de començar, encara que ho feu per ordinador és preferible tenir-ho tot imprès, mai se sap quan l’ordinador deixarà de funcionar i no sempre és fàcil recuperar les dades, el de tenir-lo en un disc dur extern, pot valer però de nou la experiència em diu que no n’hi ha prou, a mi ja se m’han espatllat 2, si no hagués tingut tot apuntat també en paper m’hagués quedat sense un munt de dades.

Per oferir-vos diferents opcions ho he parlat amb alguns dels meus amics d’afició.

Una de les més senzilles que he vist és la de Mada, ella crea una fitxa amb Word per a cada arbre i cada any, a la part frontal escriu les dades principals de l’arbre i per darrere els treballs realitzats aquest any, així com els tractaments aplicats . En finalitzar l’any les imprimeix i les guarda en un calaix arxivador on té un lloc per a cada bonsai.

foto_2

També és molt senzill el mètode seguit per Ana, ella fa un document de text per a cada arbre, comença recollint l’origen, arribada a casa, on l’ha comprat i preu, o qui se l’ha regalat, a més afegeix una foto. Posteriorment anualment inicia una pàgina en la qual anota els treballs principals i la data dels mateixos, així com fotos si els treballs suposen un canvi important en l’arbre, com per exemple, una poda forta, o una foto de l’estat de les arrels si li ha tocat trasplantament. Acaba el fitxer anual amb una foto del bonsai al desembre. A final d’any l’imprimeix i posa totes les fitxes per ordre alfabètic en un arxivador d’anelles, que li resulta molt còmode per si ha de ficar o treure dades noves.

foto_3
Un altre cas és el de Anibal, ell tan sols porta un control dels adobs i altres productes que els aporta amb l’aigua de reg.

Jo estic a l’extrem contrari, m’agrada apuntar-ho tot. Quan encara tenia pocs arbres en tenia prou amb un quadern, en què tenia un nombre de fulls destinats a cada arbre, incloïa a més un full amb les cures i un calendari amb les recomanacions per a cada arbre, amb els anys he anat adaptant aquest calendari a les meves condicions. El 2008 el quadern no donava més de si i es va acudir fer unes taules amb Excel, a la part davantera les dades de l’arbre, i després caselles diverses, per a cada mes.

Per darrere, espai per a escriure qualsevol anotació que no tingui lloc a la quadrícula.

foto_4-2
Cada any imprimeixo les necessàries i les vaig omplint segons vaig necessitant, després procedeixo a arxivar aquestes fitxes per anys.

foto_5

Em resulta molt còmode veure d’una ullada tot l’any d’un arbre. Abans de posar-me amb el bonsai faig un repàs del que s’ha anotat, si he fet alguna observació, per exemple quant de temps deixo el filferro i si ha fet marques l’última vegada, és molt interessant en el cas del trasplantament de les azalees, si ho fem substituint el substrat per parts, “a formatgets” per saber quines zones són les que toca substituir en el proper trasplantament.

Però a més d’això tinc altres taules, una per als caducs, on anoto les dates de la tardor, brotació i floració si escau, és molt útil per comparar uns anys amb altres.

Una altra només per a les dates dels trasplantaments, així d’un cop d’ull em faig una idea de quants candidats tinc aquest any, per descomptat després comprovo l’estat del substrat, si està molt degradat o si treuen el cap les arrels pels forats de drenatge, està clar ja toca trasplantar. Una de les taules que més ús és la d’adobs, nutrients i altres tractaments preventius.

foto_6

Per controlar quan poso l’abonament sòlid, com no tots broten a la vegada, preparo dues sèries d’arbres, la sèrie A són els que començo a abonar fins i tot abans d’acabar l’hivern, els primers que donen senyals de brollar, en el meu cas a meitat de l’hivern climatològic. La sèrie B són els que broten més tard, ja gairebé a la primavera.

A més de tot això porto un registre fotogràfic, aquest si, guardat al PC hi ha més de dos llocs més per si de cas. Una carpeta per a cada bonsai, pre-bonsái, projectes.

Està clar que feu el que feu, feu servir el mètode que feu servir, cal ser constant perquè el registre sigui vàlid. És una alegria veure com va canviant un arbre a les nostres mans.

Escrit per Loli Avilés Pérez

http://rutabonsai.com/articulos/m-tecnicas-basicas/item/375-como-llevar-un-registro-de-nuestros-bonsais

 

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.