Filferrar

El filferrat és una tècnica fonamental per modelar i donar estil als arbres bonsai. En enrotllar adequadament un filferro de coure o alumini al voltant de les branques de l’arbre serà capaç de doblegar i col·locar les branques en el lloc desitjat. Depenent del gruix de la branca serà necessari utilitzar un determinat calibre de filferro perquè la branca romangui al seu lloc. A més, trigarà uns mesos abans que les branques mantinguin la seva nova forma i romanguin en el seu lloc després que el filferro de coure o alumini hagi estat eliminat.

¿Quan filferrar un bonsai?

El filferrat es pot realitzar durant tot l’any per la majoria d’espècies d’arbres, encara que és veritat que el moment òptim depèn de l’espècie i de la torsió a realitzar. Les torsions grans s’han de realitzar durant l’època de repòs de l’arbre (hivern). Si es filferra brots nous podrà fer-hi grans torsions fins i tot durant la temporada de creixement i tingueu en compte que les branques poden augmentar bastant ràpid i com a resultat el filferro podria tallar l’escorça, creant lletges cicatrius. Comproveu periòdicament el seu arbre i retiri el filferro a temps.

Quin material utilitzo per filferrar?

És essencial utilitzar el material adequat per al filferrat d’arbres bonsai. Bàsicament, es poden utilitzar dos tipus de filferro: d’alumini anoditzat i de coure recuit. Per principiants és aconsellable utilitzar l’alumini anoditzat, amb el qual és més fàcil treballar i es ven en més botigues de bonsai (també a les botigues en línia). El filferro, tant de coure com d’alumini està disponible en una àmplia gamma de diferents gruixos, variant d’1 a 8 mm (veure foto 1, baix). No cal comprar tots els calibres disponibles; amb filferro d’1 mm, 1,5 mm, 2,5 mm i 4 mm de gruix és perfecte per començar. Quan realitzi el filat de branques gruixudes o la torsió a realitzar sigui gran, es recomana embolicar primer amb ràfia, que protegirà les branques i evitarà en la mesura del possible que es faci malbé la branca quan donem la formar desitjada. Aneu amb compte amb la ràfia col·locada ja que de vegades provoca ferides a l’escorça majors fins i tot que les del filferro quan la branca engreixa a causa del seu creixement.

Alambre para bonsáiAlambrado de bonsái

¿Com faig per  filferrar  un bonsai?

Intenta filferrar dues branques de gruix similar properes l’una de l’altra amb un mateix tros de filferro (filferrat doble, veure Foto 2, a dalt) quan sigui possible i la resta de branques per separat (filferrat simple). Quan realitzi el filferrat complet d’un arbre, comenci a treballar des del tronc a les branques primàries i continuï amb les branques secundàries. Com a regla general, utilitzeu filferro de 1/3 del gruix de la branca que s’ha de filferrar i doblegar posteriorment. El filferro ha de ser prou gruixut com per mantenir la seva nova forma i sostenir la branca en la posició desitjada.
Les dues tècniques de filat es discutiran ara en més detall i també podrà obtenir informació sobre com doblegar amb seguretat les branques amb filferro al final d’aquesta pàgina.

Alambrado doble

Filferrat doble d’un bonsai

  1. En primer lloc netegi l’arbre de branquetes inservibles en el disseny. Això li facilitarà molt el procés de filat.
  2. A continuació seleccioneu la parella de branques que vol filferrar, aquestes han de ser del mateix calibre i estar una prop de l’altra. Tingueu en compte que el filferro hauria de donar almenys una volta sobre el tronc (preferiblement 2) en passar d’una branca a l’altra per evitar que més tard, al modelar una branca el filferro mogui l’altra branca.
  3. Ara tallar el filferro a la longitud necessària (serà bastant més llarga que la longitud mesura en línia recta) per filferrar dues branques.
  4. Comenceu per enrotllar el filferro al voltant del tronc i continuï amb unes voltes sobre una de les branques per fixar un extrem del filferro. Ara filferro l’altra branca des de la base fins a la punta. El filferro ha de quedar enrotllat sobre les branques formant un angle de 45 ° amb la branca, d’aquesta manera el filferro té la tensió necessària per mantenir la nova forma donada mentre la branca engreixa lleugerament. Després continuï amb l’altre extrem.
  5. Quan vulgui baixar una branca que creix directament del tronc és convenient que el filferro comença a enrotllar sobre ella començant des de baix (vegeu la fletxa inferior de color blau a la foto 1). El filferro ha de enrotllar començant per sobre quan vulgui doblegar una branca cap amunt (vegeu la fletxa vermella dalt a la foto 1).
  6. Després d’haver filat totes les parelles adequades de branques continuï filferrant les branques restants utilitzant la tècnica del filat simple.

Alambrado simpleFilat simple d’una branca de bonsai

De forma similar al filat doble, tall la longitud necessària de filferro i comenci donant un parell de voltes sobre el tronc amb un angle de 45 °.
Quan s’utilitzin nombrosos filferros en la mateixa part del tronc / branca tracti de enrotllar seguint la mateixa direcció de gir i ajunti els filferros uns als altres (vegi els filferros acolorits a la foto 2).
Ara continuï filferrant la branca fins a la punta. Potser segons vagi avançant cap a ella, sigui necessari disminuir el calibre del filferro que està emprant. 

Doblegat de les branques filats

Després d’haver filat la totalitat de l’arbre es pot començar a doblar ia col·locar les branques en la seva posició. Per doblegar una branca, utilitzeu les seves mans de manera que sostingui la part externa de la branca amb els dits i doble la branca posant els polzes en la part interna de la corba. És important que a la part externa de la corba hi hagi una volta de filferro, d’aquesta manera es redueix el risc de trencament de la part externa de la branca en fer força sobre ella. Quan la branca es trobi en la posició desitjada deixi de moure-ja que un moviment continuat vaig poder provocar danys en ella. Intenta doblegar la major part de les branques amb zones rectes per fer-les semblar més naturals.

Què faig a continuació? Cures posteriors

Després que hagi modelat un arbre situeu-lo a l’ombra durant un temps i aboneu-lo normalment. Vigileu l’arbre durant la temporada de creixement per a evitar que el filferro es clavi massa sobre l’escorça. No tracti de retirar el filferro de l’arbre descaragolant-lo ja que això pot danyar-lo, al seu lloc, talleu el filferro amb les tenalles fent talls en cadascuna de les voltes donades la qual cosa facilita la seva retirada.

Utilització de tensors en les branques d’un bonsai

L’ús de tensors és una altra manera de doblegar cap avall (o cap a qualsevol altra direcció) les branques d’un arbre. Aquesta tècnica s’usa freqüentment quan la branca és massa vella, grossa o fràgil per ser doblegada mitjançant el filat. Quan s’usen els filferros anomenats tensors, la força pot incrementar lentament donant a l’arbre el temps necessari per a adaptar-se.

Com poso un tensor?

Col·locació pas a pas d’un tensor sobre una branca.

  1. En primer lloc, per protegir l’escorça de la branca, poseu un tros de tela o goma entre l’escorça de la branca i el filferro (vegi foto 1, baix).
  2. Enrotlli sense prémer el filferro unes quantes voltes sobre la branca i fixi l’altre extrem del filferro en alguna part del tronc (jin) de l’arbre o al test (vegeu foto 2, a sota). Desplaceu la branca lleugerament cap a la direcció desitjada.
  3. Pot unir ara els dos extrems del filferro i començar a enrotllar-lo en el seu punt mig augmentant o disminuint la pressió del tensor (vegeu les fotos d’1 a 3, a sota).
    En el transcurs dels mesos es pot anar augmentant la pressió lleugerament doblant cada vegada més la branca.
  4. Si no té un punt d’ancoratge del tensor en el lloc desitjat, pot fixar una barra de ferro a l’estructura de l’arbre de manera que pugui ser emprada per subjectar el tensor. El gruix de la barra dependrà de la força que haurà de suportar en doblegar la branca.

Tensor en bonsái       Tensor en bonsáiTensor aplicado a una rama de un bonsái