LA IMPORTÀNCIA DE PINÇAR – Publicat per Fran Bonsai

4161571-arbol-de-arce-japones

Avís !!!! sóc un senzill principiant . I per tant, el que escric no són més que conjectures, d’un Bonsaika aficionat …. És increïble , com més avanço en això del bonsai menys es …., com ja vaig comentar hi ha conceptes en això del bonsai que per senzills o habituals … molt aficionats no tenim clar perquè serveixen o quan aplicar-los. Pinçar un bonsai o pre-bonsái és una cosa molt habitual i necessari, però moltes vegades el confonem amb la poda. Podar és tallar branques i el solem fer per donar una forma bàsica al futur bonsai . Amb una poda estructural en un arbre, donarem forma al futur pre-bonsái , aquesta poda consisteix a tallar les branques que no són necessàries per al disseny i deixar els que ens serveix. ¿ I pinçar .. que és ?.

¿QUE ÉS PINÇAR?

Pinçar és eliminar els nous brots que li surten a l’arbre .

¿PERQUÈ SERVEIX?

Ens serveix per mantenir la forma de bonsai . Si no pincem els brots es farien mes grans i passarien a formar noves branques , les fulles interiors es perdrien i també el disseny de l’arbre. I és en això on resideix la importància de pinçar , molts anys de treball es poden perdre sense un correcte pinçat .

¿CADA QUAN ES PINÇA?

Doncs durant tot el creixement dels nous brots , o el que és el mateix a la primavera i la tardor …

¿ QUI POT PINÇAR?

Anem a veure, pinçar és una tasca de manteniment, perquè el bonsai no perdi el seu disseny. Pot i ha de pinçar tot aficionat que tingui un prebonsai amb el disseny molt avançat o qui tingui un bonsai ja format. Això ho comento ja que quan ets un principiant i veus que els teus companys li fan a la primavera o tardor un pinçament al seu bonsai …. doncs nosaltres per no ser menys li fem un pinçament al nostre ” arbre” si , si he dit arbre. .. per que és el que és, un arbre ni més ni menys i amb el temps un prebonsái .

¿ QUE PASSA SI PINCEM UN ARBRE O PREBONSÁI ?

Al pinçar un arbre o un prebonsái no format , el que fem és limitar el seu creixement, branques , fulles … Al principi quan estan en procés de formació, hem de deixar-los créixer al seu aire.

¿ TIPUS DE PINÇATS: METSUMI I MEKIRI ?.

Si preguntes quines són les diferències entre aquests dos tipus de pinçats la majoria de la gent et dirà :

– En el pinçat Metsumi utilitzem els dits per eliminar els brots …
– En el pinçat Mekiri utilitzem unes tisores per eliminar ….

I ja està … clar , aquesta resposta en un principiant planteja un dubte i és que excepte per la diferència de les eines a utilitzar, és el mateix fer Metsumi i Mekiri … DONCS NO .

PINÇAT METSUMI:

Quan l’arbre té un creixement molt fort, com els Pins, tota la força del seu creixement es concentra en els seus brots nous . La zona interior en comparació amb prou feines té força per poder equilibrar això , Pincem els brots nous amb els dits , per evitar el nou creixement i donar força a la zona interior.

PINÇAT MEKIRI:

Si l’arbre té un creixement mitjà o lent , se’ls deixa créixer els nous brots perquè formin noves fulles i branques quan arriben cert creixement, es tallen amb les tisores aquestes branques , deixant només dues fulles noves .

¿COM PINÇAR CORRECTAMENT BONSAIS DE CREIXEMENT MITJÀ O LENT?

Skitch

Mirem la foto, ens ajudés a fer el pinçat de manera correcta, sols 2 normes són necessàries:

El pinçat el realitzarem de dues vegades espaiades en el temps , un parell de dies. La primera part a pinçar serà la part superior i l’última la inferior. Molta gent realitza els pinçats d’una sola vegada, però és millor fer-ho en 2 vegades i deixant passar uns dies. El motiu t’ho dóna el mateix arbre, la part més forta i que més creix, és la superior en detriment de la zona inferior. Quan realitzem un pinçament a la zona superior d’un arbre i el vam acabar a la meitat … estem debilitant aquesta zona i permetent que la zona inferior guanyi en força. D’aquesta manera al passar uns dies la zona inferior es veu reforçada i guanya en vitalitat que mai li ve malament. Després de passar aquests 2 dies Pincem la zona inferior.

Skitch5

En aquesta branca s’ha realitzat malament el pinçament , això és més aviat una poda.

Skitch9Aquí si s’ha realitzat bé el pinçament, com veieu es van deixar 2 fulles noves.

Skitch7

Qualsevol dels talls representats per les línies vermelles no són pinçats.

Skitch11

Así, si.

Skitch6 Skitch10

Un altre exemple, la de l’esquerra és una branca mal pinçada , la de la dreta correcta. En aquest tipus de bonsais de creixement lent o mitjà realitzarem MEKIRI .

¿COM PINÇAR CORRECTAMENT BONSAIS DE CREIXEMENT RÀPID I CONÍFERES?

Skitch15

El procés és exactament el mateix que en l’apartat anterior:

El pinçat el realitzarem de dues vegades espaiades en el temps , un parell de dies. La primera part a pinçar serà la part superior i l’última la inferior. En els arbres de creixement ràpid té més sentit aquesta tècnica , ja que li donem la possibilitat a les zones interiors de l’arbre, de desenvolupar-se més en guanyar vitalitat enfront de la zona superior . El motiu t’ho dóna el mateix arbre, la part més forta i que més creix, és la superior en detriment de la zona inferior. Quan realitzem un pinçament a la zona superior d’un arbre i el vam acabar a la meitat … estem debilitant aquesta zona i permetent que la zona inferior guanyi en força. D’aquesta manera al passar uns dies la zona inferior es veu reforçada i guanya en vitalitat que mai li ve malament. Després de passar aquests 2 dies Pincem la zona inferior.

Skitch3

Això és una brotada d’un pi, les fletxes vermelles ens indiquen els tendres brots que … en un temps formessin les espelmes. En aquests brots farem pinçat METSUMI , amb 2 dits i amb cura eliminarem aquests brots , tots o part en funció de les nostres intencions.

Però hi ha també una raó per fer un pinçament MEKIRI en els pins.

Skitch1

Aquests són els brots anteriors una vegada que passa el temps , esdevenen espelmes i donen lloc a noves branques.

Skitch2

Tot i que aquests brots han crescut massa , ens serveix per explicar el motiu de l’ pinçat MEKIRI en els pins. Si en comptes de pinçar amb els dits, permetem que els brots creixin una mica , els podem tallar amb tisora per sota de la meitat del seu tamany. El motiu és el següent, quan Pincem un rovell de pi amb els dits la destruïm , però al tallar-la amb tisora fomentem el creixement de nous brots en el rovell i si hi ha sort poden sortir no un sinó dos brots nous . Amb aquesta operació fomentem la densificació del verd i de les branques.

Skitch12

Aquestes són branques de Juníper de diferents classes, com ja he dit llevat dels pins , en la resta realitzarem METSUMI . La línies blaves ens indiquen poda, però les vermelles possibles pinçats, hem de seleccionar quins són els brots a pinçar , fàcil els més forts, perquè així els febles guanyin força .

Skitch14

Espero haver aportat una mica de llum en això del pinçament, que com veieu no és tan senzill.

Publicado por Fran Bonsai https://plus.google.com/+FranBonsai/posts

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 comentaris a l'entrada: LA IMPORTÀNCIA DE PINÇAR – Publicat per Fran Bonsai

  1. RaulB diu:

    Excel·lent entrada,
    Estic començant en aquest món del Bonsai, i com més coses llegeixo més embolicat em sento. Aquesta entrada m'ha aclarit molts dubtes.
    Una salutació!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada